Trekantens originale logo

Forside Miljøsiden Medlemmer Kompostering og orme Høns Æblepresse Udnyttelse af returvarme

Grønne links

xxMiljørelaterede opskrifter xxGrønne tage xxEnergiglas i forsatsruder xxFaskine og rengvandstønder til tagvand xxEfterisolering xxBier xxUdlån af udstyr til energitest xxMiljøprisen xxDiverseFjernvarmeselskaberne ønsker så koldt returvand som muligt, det giver bedre anvendelse til varmeoptaget i produktionen af fjernvarmevand, før det sendes retur til forbrugerne. De betaler derfor kunderne en præmie for særlig god afkøling.

Vi har i mange år fået denne præmie, som ligger på op til ca. 10 % reduktion på fjernvarmeprisen. Først og fremmest skal anlægget fungere godt, men det særlige vi har gjort, er at installere en 2 m lang radiator i kælderen, hvor al returvandet fra radiatorerne i huset bliver ført igennem. Vandet er ikke specielt varmt, men da det er en stor radiator, vil den alligevel afgive en del varme til kælderen. Vi får varmet kælderen op, så luften bliver tørrere.
Vi får opvarmet gulvet i stueetagen, hvilket giver bedre komforttemperatur og sparer på varmen.
Vi får reduktion i betalingen til fjernvarmeselskabet.

Vi kombinerer det med udluftning i kælderen, så tørring af kælderen bliver bedre. Desuden vil udluftningen betyde at den radioaktive radon-gas (som er kræftfremkaldende), som kommer gennem gulvet fra jorden, bliver sendt udendørs og ikke op gennem huset.

Billedet viser hvorledes radiatoren er koblet til anlægget. Det er lavet, så det både kan bruges til returvand fra husets radiatorer, og som direkte opvarmning, hvis det bliver nødvendigt (det benyttede vi bl.a. for at få tørret kælderen efter syndfloden 2 juli).

Hvis du er interesseret i at få installeret en radiator, er du altid velkommen til at se vores anlæg på søndre alle 12.
PS. Det er ikke tilladt at bruge selve fjernvarmevandet til at lave anlæg som dette!